enfise
Kirjaudu sisään

10.09.2015

Syyskuun lopussa Gaming the System -näyttely tuo leikin ja pelin joukkoliikenteeseen. Haastattelimme Anastasia Artemevaa, joka on yksi näyttelyn järjestävistä taiteilijoista. (Kuva: Lotte Bender, Street Line Critics)

 

Mikä on Gaming the System ja mitä se tarkoittaa?

Gaming the System on kansainvälinen taidenäyttely, jonka on tuottanut tutkimusryhmä These Animals yhdessä HKL:n Taidelinjan, Aalto yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun sekä Pikseliähky -festivaalin kanssa. Näyttely osallistaa kaupunkilaisia tuomalla mediataidetta ja osallistavia teoksia julkiseen tilaan. Kaikki teokset kiertyvät pelaamiseen ja leikkimisen teemojen ympärille.

 

Mistä Gaming the System on saanut alkunsa?

Kollektiivimme These Animals, johon kuuluvat lisäkseni Steve Maher, Alan Bulfin ja Pii Anttila on saanut nimensä kulttuuriteoreetikko John Huizinga lainauksesta: “Animals have not waited for humans to teach them their playing” (“Eläimet eivät ole odottaneet ihmistä oppiakseen leikkimään”). Saimme noin vuosi sitten idean näyttelystä, joka liittyy leikkiin, pelaamiseen ja valtarakenteisiin. Halusimme tuottaa sarjan tapahtumia, jotka keskustelevat suoraan yleisön kanssa galleriatilan ulkopuolella, horjuttaen rajoja taiteen ja arjen välillä.

 

Miten kaupunkilaiset voivat osallistua tapahtumiin?

Kaikki teokset ovat interaktiivisia. Esimerkiksi Lotte Benderin “Street Line Critics on Tour” -projektissa kutsutaan ohikulkijat osallistumaan keskusteluun kaupungista kirjoittamalla ajatuksia maahan ja seiniin Kulosaaren metroasemalle vievässä alikulkutunnelissa. Pouyan Mohseninia puolestaan luo Niklas Pölläsen ja Fernando Visockisin kanssa Itäkeskuksen metroasemalle Metro Beat -teoksen, jossa kaikki ovat tervetulleita luomaan omaa musiikkiaan käyttämällä tavallista matkalipunlukijaa. Itse olen tehnyt sarjan opastettuja kierroksia metrossa ja Pii Anttila kutsuu matkustajat toimimaan aikavarkaina: jakamaan kertalippujensa aikaa toisten matkustajien kanssa.

 

Gaming the System Taidelinjalla:

Anastasia Artemeva - Helsinki Underground

Mitä: Opastettu kierros maanalaisesta näkökulmasta. Metron ikkunasta tutkimme arkkitehtuuria, maantiedettä ja elämää kaupungin alla. Kierros sisältää ennakkoilmoittautuneille vierailun muuten yleisölle suljetulla kääntöraiteella Ruoholahden metroasemalla. Kierrokset toteutetaan englanniksi ja venäjäksi. Kierroksilla on rajattu määrä paikkoja. Varaa paikkasi sähköpostilla: anastasia.artemeva@outlook.com

Kirjoita viestiin toivomasi päivä sekä kieli (englanti tai venäjä).

Missä: Kierrokset lähtevät Kalasataman metroaseman sisäänkäynniltä

Milloin: 19.9.-21.9. Kierrokset alkavat kello 15.00, kierroksen kesto 20 minuuttia.

 

Steve Maher  - Discordion  

Mitä: Teoksessa raitiovaunussa oleva pianohaitari vastaa raitiovaunun muotoa ja käyttää hyödykseen sen liikettä. Raitiovaunun liikkuessa haitarin palkeet laajenevat ja supistuvat ja matkustajat osallistuvat painamalla haitarin nappuloita ja koskettimia.

Missä: Pikseliähky-raitiovaunussa 

Milloin: 25.9. alkaen kello n.16.00-17.30

 

Timo Bredenberg - The Last Worker Standing 

Mitä: Machinima eli pelimoottorilla luotu 3D-animaatio. 

Missä: Hakaniemen metroaseman vanha lippukioski (aseman torinpuoleinen pääty)

Milloin: 17.9.-27.9.

 

Raine Vasquez - Profane Displacement

Mitä: Performanssi, jossa taiteilija kävelee ympäri kaupunkia selvittäen Itämeren kätkettyä entistä rantaviivaa ja luo väliaikaisia reittejä hiekalla. 

Missä: Taiteilija päivittää löytönsä karttaan, joka sijaitsee Hakaniemen metroasemalla, aseman torinpuoleisessa päädyssä, lähellä Taidelinjan toimistoa.

Milloin: 17.9.-27.9.

Performanssin tarkat ajat ja paikat tiedotetaan joka aamu Gaming the System Facebook-sivulla: https://www.facebook.com/events/446069792232158/

 

Pouyan Mohseninia sekä Niklas Pöllönen ja Fernando Visockis -  Metro Beat

Mitä: Interaktiivinen beat box, joka on valmistettu matkalipunlukijasta. 

Missä: Itäkeskuksen metroasema

Milloin: 17.9.-27.9.

 

Pii Anttila - Thief of Time

Mitä: Teoksessa, joka on Terry Pratchettin saman nimisen kirjan inspiroima, matkustusaika on jaettu. Kertalipun haltija, joka ei tarvitse jäljelle jäänyttä aikaa antaa ajan varastettavaksi jollekin, joka sitä tarvitsee.

Missä: Hakaniemi, Suomenlinna ja muut suuremman asemat

Milloin: 17.9.-24.9.

 

Lotte Bender - Street Line Critics on Tour. 

Mitä: Teoksessa kutsutaan ohikulkijat vastaamaan Irlannista lähtöisin oleviin kirjoituksiin urbaanista tilasta Kulosaaren metroaseman alikulkutunnellissa. Osallistua voi kirjoittamalla liiduilla maahan ja seiniin luoden keskusteluja paikkojen ja kulttuurien välille.

Missä: Kulosaaren metroaseman alikulkutunneli

Milloin: 24.9.-26.9. kello 12.00-18.00, projektin esittely 27.9. kello 13.00-14.00

 

SPART Action Group tohtori Justin McKeownin johdolla - R.A.T.I.S.M.

Mitä: 2000-luvun turistilla on eri toiveita kuin ennen ja R.A.T.I.S.M. vastaa tähän muutokseen luomalla interaktiivisen koneen, joka jakaa vaihtoehtoista turisti-informaatiota tekstiviesteillä. 

Missä: Kamppi narikkatori, pyöräilykeskuksen kontti

Milloin: 17.9.-27.9.