enfise
Kirjaudu sisään

10.04.2015

kirjastometro

Taidelinja haastatteli Helsingin kaupunginkirjaston Siiri Viinikaista Taidelinjalle tulevasta kirjastometrosta. Lue, millaisia oodeja voit jättää kanssamatkustajille ja mitä metroon tuotava kirjasto pitääkään sisällään.

 

Ketkä tempauksen taustalla ovat? Mistä inspiraatio tuli?

 

Kirjastometron idean äiti on muusikko Anni Tolvanen. Kysyin, mistä idea sai alkunsa ja Anni kertoi, että ajatus syntyi päähänpistona vailla sen suurempaa visiota toteutuksesta. Kun metroon mietittiin kaupunkilaisia palvelevaa, ei-kaupallista kulttuurisisältöä, kirjastometro oli ainakin minusta itsestäänselvä ehdotus HKL:n kampanjalle. Meistä on mahtavaa, että eri virastojen välistä yhteistyötä syvennetään tällä tavalla! Tämä on meille aivan uusi avaus. Helsingin kaupunginkirjasto ei ole ennen kulkenut metrossa. Paitsi tietysti asiakkaiden lainaamien kirjojen muodossa.

 

Mitä siellä sitten tapahtuu?

 

Kirjastometrovaunu täyttyy kauttaaltaan sanoista, jotka kuvaavat tavalla tai toisella kirjastoa. Halusimme haastaa myös metromatkustajat mukaan luomaan sisältöä Taidelinjalle. Tämän vuoksi suunnittelimme, että vaunusta löytyvien sanojen avulla matkustajat voivat keksiä oodeja kirjastolle ja jättää oodinsa sosiaalisen median kautta muiden luettavaksi. Oodi voi olla riimi, runo, ylistys, haiku, ajatus, mikä vain. Oodien suhteen ei kannata olla järin itsekriittinen, sillä meille on tärkeintä osallistuminen ja sanoilla iloittelu.

Lisäksi kirjastometrossa on luvassa kirjastokeskiviikkoisin perinteistä kirjasto-ohjelmaa kuten ääneenlukua ja elävöitettyjä satutunteja. Tarkoitus on soittaa matkustajien iloksi vaunussa myös muutamana päivänä äänikirjoja. Kirjastokeskiviikon tapahtumissa on mahdollisuus myös lainata lukemista kärrykirjastosta.

 

Millainen kirjastometron toteutusprosessi on ollut?

 

Matka on vielä tietenkin kesken, mutta tähän saakka on ollut todella mukavaa ja ennen kaikkea erilaista. Esimerkiksi erilaisia ideoita pohdittaessa on jouduttu miettimään, toimiiko idea metrossa ja miten esim. liike, melu, lyhyet asemavälit ja ruuhka-ajat vaikuttavat. Emme ole halunneet suunnitelmiemme hankaloittavan kaupunkilaisten matkantekoa, tämän vuoksi ohjelmat eivät esimerkiksi sijoitu ruuhka-aikoihin.

 

Miten toivotte yleisön ottavan tämän vastaan?

 

Toivomme tietenkin positiivisia kokemuksia ja kommentteja. Toivottavasti kaupunkilaiset rohkaistuvat mukaan myös oodien luomiseen ja inspiroituvat siinä määrin, että tulevat hakemaan kirjastoista luettavaa myös metromatkoille.

 

Kirjaston järjestämiä tapahtumia mm: 6.5. klo 10-12, 13.5. klo 12-14, 20.5. klo 10-12 ja 27.5. klo 12-14. Kirjastometroon mahtuu myös monelaista muuta ohjelmaa. Tapahtumatiedot päivittyvät pian.