Kanssakulkijoita

Haastattelimme taiteilija Maiju Ahlgrénia, joka aikoo yllättää helsinkiläiset kanssakulkijansa kunniamerkeillä.

Kuka olet ja millainen on taustasi?

Olen Maiju Ahlgrén, tekstiili- ja yhteisötaiteilija. Koulutukseltani olen taiteen maisteri. Viimeiset viisitoista vuotta olen tehnyt taideteoksia paikkoihin, joissa ei taidetta perinteisesti ole esitetty. Minua kiinnostaa se, että arjessa voi tulla vastaan jotakin yllättävää hyvää. Ja ammattini kautta voin sitä tarjota kanssakulkijoilleni.

Kerro Kanssakulkijat-teoksestasi

Matkustan 26.11.2015 raitiovaunu 8:ssa ja jaan halukkaille kunniamerkkejä. Merkin voi ottaa itselleen tai jollekin haluamalleen ihmiselle. Soitan samalla rakkaus- ja hyvän fiiliksen levyjä. Musiikkilistaa olen kasannut ystävieni ja omien mieltymysteni pohjalta.

Taidelinja tuli kuin tilauksesta. Olen pidemmän aikaa miettinyt sitä, kuinka vaikea on kertoa ympärillä oleville ihmisille, että he ovat elämää rikastuttavia. On jotenkin surullista, että vasta hautajaisten muistopuheessa voidaan sanoa, että “hei, sä olit hyvä tyyppi”. Parempi jos voidaan kertoa se jo eläville.

Kanssakulkijat-teoksen syvin olemus on antaa arvoa ja kohottaa ympärillä olevien ihmisten hienouksia. Kunniamerkin saa sellaisista upeista inhimillisistä ominaisuuksista, jotka sulostuttavat arkea ja luovat luottamusta ihmisyyteen. Taidelinja tarjoaa tähän hienon tilaisuuden, sillä on tärkeää, että teos jalkautuu kaupungille tavallisena päivänä tavallisessa tilanteessa.

Kuinka innostuit tekemään performanssitaidetta ratikkaan?

Teoksen voi mieltää performanssiksi. Itse ajattelen sitä tapahtumien ketjuna, jossa lahjoitan kanssakulkijoille kunniamerkin. He jatkavat matkaansa ja ehkä pukevat kunniamerkin ylleen. Kunniamerkit varmasti herättävät kanssakulkijoiden kiinnostuksen: voi syntyä uusia kohtaamisia ja hyvää mieltä. Ajattelen teosta myös yhteisö- ja ympäristöteoksena.

Ratikka 8, tuli mieleeni heti. Numero 8 käännettynä on ikuisuuden symboli. Minähän käsittelen teoksellani ikuista aihetta eli inhimillistä hyvää. Ratikka numero 8 on myös merkityksellinen minulle, sillä asuin pienenä sen linjan varrella. Erityisen tärkeä ratikka 8 oli, koska sillä matkustettiin Linnanmäelle kerran kesässä.

Miten luulet ihmisten suhtautuvan performanssiisi?

Varmasti monella tavalla. Osaa ei voisi vähempi kiinnostaa ja toisia kiinnostaa varmasti paljonkin. Kunniamerkkien arvonimet varmasti herättävät yksilöllisiä tulkintoja. Toivon, että kanssakulkijani saisivat teoksesta itselleen jonkin hyvällä tavalla yllättävän poikkeaman ihan tavalliseen arkipäiväänsä, jolloin tavallinen voisi hetkeksi kirkastua erityiseksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top