Lautta on lastattu taiteella

Suomenalinnan lauttakin muuttuu HKL:n juhlavuoden tapahtuma-areenaksi, kun Taideyliopiston opiskelijat tuovat taiteensa merille. Haastattelimme Taidelautan kuraattoria Ville Sandqvistia.

1. Kuka olet, mistä tulet?

Olen Ville Sandqvist, näyttelijä, ohjaaja ja teatteritaiteen tohtori. Olin pitkän rupeaman töissä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa, mutta tällä hetkellä teen töitä Sibelius-Akatemialle. Kuratoin Taidelautta-tapahtuman.

2. Mikä on Taidelautta?

Taidelautta on HKL:n Taidelinjan ja Taideyliopiston yhteinen tiivis ja tapahtumarikas monitaiteellinen tapahtuma. Taideyliopiston kaikista kolmesta akatemioista on räätälöity ohjelmistoon opiskelijoiden teoksia, musiikkia, laulua, kuvataidetta ,performansseja, klovneriaa, teatteria ja näiden kaikkien yhdistelmiä. Esitykset ovat Suomenlinnan lautalla sekä lauttarannoissa.

3. Suokin lautta kuuluu monen helsinkiläisen kesään. Päädyitte kuitenkin tuomaan Taidelautan syystyrskyihin. Miksi näin?

Taideyliopiston syyslukukausi alkoi syyskuun alussa. Halusimme tehdä tapahtuman, joka nimenomaan koostuu opiskelijoiden oppilastöistä – ja esitellä niitä hieman poikkeuksellisessa ympäristössä helsinkiläisille – ja miksei myös niille turisteille, joita vielä kaupungista löytyy.

4. Keille Taidelautta on tarkoitettu? Kenen toivotte löytävän paikalle?

Taidelautta on kaikille. Erityisvieraiksi olemme kutsuneet päiväkotiryhmiä ja turvapaikanhakijoita. Jotkut esitykset ovat lyhyitä, spontaaneja performansseja, toiset muodostavat puolen tunnin kokonaisuuden, jolloin voi hyvin matkustaa edestakaisin samalla lautalla. Ja onhan itse lautta ja lippupaviljonkikin saaneet ”teosmaista ilmaisua”.

5. Millaisia matkutuskokemuksia toivot Taidelautalla syntyvän?

Yllättäviä, riemukkaita, sykähdyttäviä, ehkä koskettaviakin mutta ennen kaikkea erilaisia. Olen itse erittäin utelias näkemään, miten esitykset tulevat kommunikoimaan niin lautan kuin matkustajien, että merellisen Helsingin kanssa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top