Oranssi kutsuu kohtaamaan

Tuuli Malla & co. luo metrovaunuun vieraanvaraisuutta käsittelevän performanssin kesäkuun viimeisellä viikolla. Tuuli Malla piipahti haastateltavanamme.

Mistä tässä teoksessa on kysymys?

Ajatus lähti siitä, että Helsingin metron väri on oranssi ja se symboloi vieraanvaraisuutta. Halusimme tuoda lisää vieraanvaraisuutta metroon, jossa yleensä ei jutella tuntemattomien kanssa. Jos juttelet, moni kokee sen kummallisena. Teos manipuloi tilaa positiivisella tavalla niin, että on mukavaa ja turvallista viettää aikaa kanssamatkustajien kanssa.

Miksi metron oranssi alkoi kiehtoa?

Asun ensimmäistä kertaa paikassa, johon päästäkseni kuljen metrolla. Oranssi väri on niin voimakas. Se on tosi ikoninen. Vaikka metron designeja on erilaisia, niin oranssi muovi on pitänyt pintansa. Vaikka tunnelma olisi muuten arkisen harmaa, oranssi piristää aina.

Millaisista taustoista teos kumpuaa?

Olen tehnyt performanssitaidetta varsinkin julkisissa tiloissa. Taiteen ja tosielämän rajapinnoilla liikkuminen on hauskaa. Yleisö ei odota menevänsä esitykseen vaan jotakin alkaa vain tapahtua heidän arkiympäristössään. Olen myös opiskellut kaupunkitutkimusta, sitä miten ihmiset toimivat tietynlaisissa tilanteissa ja tiloissa. Minua inspiroivat paikat, joissa on vahvat käyttäytymissäännöt ja se mitä tapahtuu, kun näitä sääntöjä rikotaan.

Mitä odotat eniten?

On jännä nähdä, miten helposti ihmiset lähtevät keskustelemaan tuntemattomien kanssa. Odotan matkustajien keskinäisiä kohtaamisia. Tarjolla on keskustelumenu, josta pääsee valitsemaan keskustelun aiheita. Jutun alkuun voi päästä, vaikka täytyisikin jäädä pois jo seuraavalla asemalla.

Back to top